Speciale edities

Arja Hop & Peter Svenson

Stokroos, Alcea rosea

Arja Hop & Peter Svenson

Stokroos / Common hollyhock, Alcea rosea, Kerkstraat, Amsterdam-Centrum, 2015 © Arja Hop & Peter Svenson

De Alcea rosea is een veelvoorkomende plant in het straatbeeld van Amsterdam. De plant wordt in eerste instantie vaak ingezaaid als geliefde geveltuinverschijning. Van zichzelf zaait de plant zich al makkelijk uit, maar veel voorbijgangers helpen de verspreiding van de plant letterlijk nog een handje door een zaaddoos af te plukken en ergens anders de zaden weer uit te strooien. En hoewel de plant veelvuldig voorkomt, is de donkerkleurige, haast zwarte bloem waaraan wij kleurstof onttrokken hebben niet makkelijk te vinden. Door kruisbestuiving nemen de rode tinten de overhand. De zaden zien eruit als schijfjes met haakjes en bevinden zich in de zaaddoos, als in een carrousel. Voor het fotogram hebben we een opname gemaakt van het exacte aantal zaden uit één zaaddoos. De hexagoon werd afgedwongen door de zaden zelf. Door de nauwelijks zichtbare haakjes bepaalden de zaden de onderlinge afstand. Met het blote oog bezien lijken de schijfjes eerder rond, maar ze bleken een meer geometrische vorm te hebben en schoven als een puzzel in elkaar. – Arja Hop & Peter Svenson

 

Speciale editie

Arja Hop & Peter Svenson
Stokroos, Alcea rosea, Kerkstraat, Amsterdam-Centrum, Bloem, 5004, 2015
C-print (opgeplakt op aluminium)
25,4 x 20,2 cm
Editie van 20
Gesigneerd & genummerd
Prijs:
1 = € 150
2 = € 300
3 = € 400
4 = € 530
5 = € 650

Uitsluitend verkrijgbaar in de museumwinkel van Huis Marseille.

Klik op onderstaande afbeeldingen om alle speciale edities te bekijken:

‘Botanische alchemie’: van plantaardige kleurstoffen tot fotografische kleurvlakken

Sinds 2015 werken beeldend kunstenaar en fotograaf Arja Hop (Hierden, 1968) en fotograaf en meesterdrukker Peter Svenson (Palmerston North, Nieuw-Zeeland, 1956) aan hun kunstproject Residue Amsterdam. In Amsterdam, stad aan de Amstel, met zijn karakteristieke stadsecologie waar mens en natuur dicht op elkaar leven en zich constant aan elkaar moeten aanpassen, verrichtten ze de afgelopen jaren veldwerk. Binnen een door hen afgebakend gebied nemen Hop en Svenson monsters van planten en bomen. Vervolgens onttrekken ze hier op traditionele wijze kleurstoffen aan. Ze ontwikkelden een eigen methode om de plantenresiduen analoog af te drukken. Elk residu resulteert in een unieke gelaagde kleurtoon. Elke foto vertelt het biochromatische verhaal van een specifieke plant en plek; het lijkt erop dat de intensiteit van de plantkleur sterk beïnvloed wordt door de leefomstandigheden van de plant.

‘Spontaneously occurring plants’ in Amsterdam

Voor hun serie Residue Amsterdam concentreerden Hop en Svenson zich op wilde planten die uit zichzelf op bepaalde plekken opkomen en zich door de stad verspreiden zonder (opzettelijke) tussenkomst van mensen. Ze laten ons stilstaan bij de spontane aanwezigheid van planten die overal om ons heen zijn, maar waar we normaal gesproken niet naar omkijken. Met een analoge camera registreerden ze dit ‘onkruid’ in zwart-wit, vaak vanuit een laag standpunt. In hun foto’s staat de plant centraal; de stad vouwt zich daaromheen.

Vindplaats Stokroos:
Kerkstraat, Amsterdam-Centrum

Arja Hop & Peter Svenson / Florachromes: een verhaal van vier rivieren is van 07.12.2019 t/m 08.03.2020 te zien in Huis Marseille, Museum voor Fotografie.

De serie Residue Amsterdam is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Mondriaan Fonds.