Hier vindt u de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het museum Huis Marseille, de tentoonstellingen, gebouwen en geschiedenis. Neem gerust contact op als u na het lezen van onderstaande informatie nog vragen heeft.
Wanneer is Huis Marseille open?
Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en op donderdagavond tot 21 uur. Het museum is gesloten tijdens de inrichting van een nieuwe tentoonstelling (in de week voorafgaand aan de opening), 27 april (Koningsdag), 25 december (Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). Het museum is wel wel geopend op alle overige feestdagen, inclusief maandag 2e Paasdag en maandag 2e Pinksterdag.
Wat is er nu te zien?
Bekijk hier onze huidige en aankomende tentoonstellingen. Onze tentoonstellingen zijn doorgaans gedurende 3–4 maanden te zien. Let op: 3–4 keer per jaar is het museum één week gesloten voor de opbouw van de nieuwe tentoonstelling(en).
Is jullie collectie op zaal te zien?
Er is géén vaste collectiepresentatie te zien op zaal. Vanwege de lichtgevoelige aard van de fotografie is het niet wenselijk om werken langere tijd op zaal te hebben. De meeste tentoonstellingen worden wel gemaakt op basis van werken uit de collectie, of met het toevoegen van nieuwe werken aan de collectie in gedachten.
Hoe kom ik bij het museum?
Huis Marseille is het beste te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer. Neem tram 2 of tram 12 vanaf Centraal Station, stap uit bij halte Keizersgracht en loop 4 minuten, of neem metro 52 (Noord-Zuidlijn) richting Station Zuid, stap uit bij halte Rokin en loop 8 minuten. Als u met de auto komt, kunt u parkeren in Q-Park Europarking (Marnixstraat) of in parkeergarage Kalverstaat (Singel). Als u een routeplanner gebruikt kunt u navigeren naar: Keizersgracht 401, Amsterdam.
Is het museum toegankelijk voor rolstoelgebruikers of andersvaliden?
Vanwege het historische karakter van de twee grachtenpanden waarin Huis Marseille is gevestigd, is het museum helaas niet rolstoeltoegankelijk. Andersvaliden kunnen desgewenst één begeleider kosteloos meenemen naar het museum. Neem contact op voor meer informatie.
Ik wil graag de teksten beter kunnen lezen. Kan ik deze ook in een grotere letter krijgen?
Ja, de zaalteksten zijn op aanvraag bij de receptie beschikbaar. Daar printen wij ze desgewenst graag voor u uit in een lettergrootte die voor u comfortabel is.
Mag mijn hond of ander huisdier mee het museum in?
Nee, het is niet toegestaan (huis-)dieren mee te nemen, tenzij het (blinden)geleidehonden betreft en deze een bezoeker met identificatiepas begeleiden.
De luiken zijn dicht en de lampen staan laag. Waarom is het soms zo donker op zaal?
Fotografie is een lichtgevoelig medium. Met name bij het tonen van oude fotografische technieken zijn er vaak strenge voorwaarden over de hoeveelheid en duur van het licht waar een werk aan mag worden blootgesteld. Het is daarom soms noodzakelijk om het licht op verschillende manieren te dimmen. Zo kunnen na u nog vele andere mensen tijdens toekomstige tentoonstellingen van dezelfde objecten genieten.
Heeft het museum een café?
Nee, er is geen café of andere horecagelegenheid. Er is wel een koffieautomaat waar u voor een kleine vergoeding een warme drank kunt krijgen, welke u beneden in de mediakeuken of in de grachtentuin van het museum kunt nuttigen. In het nabij gelegen Negen Straatjes gebied is een rijke variëteit aan horeca voor lunch, diner, koffie en borrel te vinden.
Heeft het museum een winkel?
Ja, Huis Marseille beschikt over een gespecialiseerde museumwinkel waar een zorgvuldig gecureerde en altijd wisselende selectie fotoboeken te vinden is. Vaak zijn er unieke en/of gesigneerde exemplaren, special editions en andere bijzondere uitgaves te vinden.
Is het mogelijk om boeken te lenen uit de bibliotheek?
Nee, het is niet mogelijk om boeken mee naar huis te nemen. Boeken kunnen wel worden opgevraagd uit het assortiment dat over het gehele museum verspreid is, echter ze kunnen uitsluitend in de bibliotheek zelf geraadpleegd worden.
Kan ik het museum (of een deel ervan) huren?
Nee, wij bieden geen zaalverhuur. De ruimtes van Huis Marseille zijn niet beschikbaar voor (commerciële) activiteiten zoals recepties, borrels, huwelijken of tentoonstellingen die niet door Huis Marseille zelf geïnitieerd zijn.
Zijn de zalen van Huis Marseille beschikbaar voor een foto- of videoshoot?
Nee, de zalen van Huis Marseille zijn niet beschikbaar voor foto- of videoshoots die niet het museum en/of de tentoonstellingen als hoofdonderwerp hebben. Mits dit wel het geval is dient er eerst schriftelijk toestemming te worden verleend door de staf van het museum. Neem contact op voor meer informatie.
Mag er in het museum gefilmd en gefotografeerd worden voor eigen gebruik?
Ja, u bent van harte welkom tijdens uw bezoek te filmen en fotograferen. Voorwaarden hiervoor zijn dat de beelden enkel voor eigen gebruik zijn (geen commercieel oogmerk), u geen flits, selfiestick of statief gebruikt en in het algemeen andere bezoekers niet tot last bent. Voor een uitzondering dient u schriftelijk toestemming te krijgen van de staf van het museum. Neem contact op voor meer informatie.
Kan ik mijn werk bij jullie onder de aandacht brengen?
Wij begrijpen dat er soms de wens bestaat om werk onder onze aandacht te brengen. Er is echter geen mogelijkheid op iedere inzending een reactie te sturen. Indien daartoe aanleiding is, neemt het museum contact op.
Kan ik mijn fotoboek aanbieden voor in de museumwinkel?
Huis Marseille is altijd geïnteresseerd in bijzondere fotoboeken voor onze museumwinkel. We staan open voor inzendingen, mits het een fotografie-gerelateerde publicatie betreft.
Voor inzending voor de museumwinkel gelden de volgende regels:
- Er is geen mogelijkheid op iedere inzending te reageren. Mochten wij besluiten uw boek in de winkel op te nemen, dan nemen wij zelf contact met u op.
- Een opgestuurde publicatie wordt eigendom van Huis Marseille en wordt niet terug gestuurd.
- Agenda’s, kalenders en dergelijke nemen wij niet in overweging.
Uw inzending kunt u richten aan Tim Mooij-Knip, dit mag zowel als pdf per email of per post naar het museum.
Hoe komt het tentoonstellingsprogramma tot stand?
Het programma van het museum wordt samengesteld door directeur en conservator Nanda van den Berg in samenwerking met de assistent conservatoren van Huis Marseille en/of uitgenodigde gastcuratoren.
Zijn er momenteel vacatures?
Omdat het museum met een kleine staf werkt (en doorgaans zonder stagiaires) zijn vacatures zeldzaam. Wanneer er wel een vacature is wordt deze doorgaans gecommuniceerd via onze sociale mediakanalen.
Kan ik stage lopen bij jullie?
Nee, er zijn in Huis Marseille geen stageplekken.
Waarom heet het museum ‘Huis Marseille’?
De Franse koopman Isaac Fouquier, de eerste bewoner van het pand aan Keizersgracht 401, liet bij de bouw een gevelsteen boven de deur plaatsen met de naam en een aanzicht van de Franse havenstad Marseille. U kunt meer informatie vinden over Isaac Fouquier vinden in dit artikel van historicus Caroline Hanken over de naam ‘Huis Marseille’. In het boek Een huis genaamd Marseille, ook geschreven door Caroline Hanken en verkrijgbaar in de museumwinkel, kunt u alles lezen over de wonderlijke bewonersgeschiedenis van de twee panden waarin het museum is gevestigd.