Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het museum Huis Marseille, de tentoonstellingen, gebouwen en geschiedenis. Neem gerust contact op als u na het lezen van onderstaande informatie nog vragen heeft.

Wanneer is Huis Marseille open?

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag, 11–18 uur. Het museum is gesloten op maandagen, tijdens de inrichting van een nieuwe tentoonstelling (in de week voorafgaand aan de opening), 27 april (Koningsdag), 25 december (Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). Het museum is wel wel geopend op alle overige feestdagen, inclusief maandag 2e Paasdag en maandag 2e Pinksterdag.

Wat is er nu te zien?

Bekijk hier onze huidige en aankomende tentoonstellingen. Onze tentoonstellingen zijn doorgaans gedurende 3 maanden te zien zijn. Vier keer per jaar is het museum één week gesloten voor de opbouw van de nieuwe tentoonstelling(en).

Hoe kom ik bij het museum?

Huis Marseille is het beste te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer. Neem tram 2, tram 11 of tram 12 vanaf Centraal Station en stap uit bij halte ‘Keizersgracht’. Als u met de auto komt, kunt u parkeren in Q-Park Europarking (Marnixstraat) of in parkeergarage Kalverstaat (Singel). Als u een eigen routeplanner gebruikt: het adres is Keizersgracht 401, Amsterdam.

Wat moet ik weten als ik Huis Marseille met een groep bezoek?

Wilt u Huis Marseille bezoeken met een groep groter dan 8 personen? Meldt dit minimaal een week van tevoren aan via educatie@huismarseille.nl. U betaalt dan ons groepstarief van € 4,50 p.p. Ook zijn er op aanvraag rondleidingen beschikbaar.

Is het museum toegankelijk voor rolstoelgebruikers of andersvaliden?

Vanwege het historische karakter van de twee grachtenpanden waarin Huis Marseille is gevestigd, is het museum helaas niet rolstoeltoegankelijk. Een kleine personenlift geeft toegang tot een beperkt aantal verdiepingen, maar om alle zalen te bezoeken zal enig trappenlopen vereist zijn. Andersvaliden kunnen desgewenst één begeleider kosteloos meenemen naar het museum. Neem contact op voor meer informatie.

Heeft het museum een café?

Nee, er is geen café of andere horecagelegenheid. Er is wel een koffieautomaat waar u voor een kleine vergoeding een warme drank kunt krijgen, welke u beneden in de mediakeuken of in de grachtentuin van het museum kunt nuttigen. In het nabij gelegen Negen Straatjes gebied is een rijke variëteit aan horeca voor lunch, diner, koffie en borrel te vinden.

Heeft het museum een winkel?

Ja, Huis Marseille beschikt over een gespecialiseerde museumwinkel waar een zorgvuldig gecureerde en altijd wisselende selectie fotoboeken te vinden is. Vaak zijn er unieke en/of gesigneerde exemplaren, special editions en andere bijzondere uitgaves te vinden.

Is het mogelijk om boeken te lenen uit de bibliotheek?

Nee, het is niet mogelijk om boeken mee naar huis te nemen. Boeken kunnen wel worden opgevraagd uit het assortiment dat over het gehele museum verspreid is, echter ze kunnen uitsluitend in de bibliotheek zelf geraadpleegd worden.

Kan ik het museum (of een deel ervan) huren?

Huis Marseille verhuurt geen zalen voor (commerciële) activiteiten zoals recepties, borrels, huwelijken of tentoonstellingen die niet door Huis Marseille zelf geïnitieerd zijn.

Wat is de juiste manier om mijn werk onder de aandacht van de conservator te brengen?

Huis Marseille bekijkt altijd graag nieuw werk, bijzondere publicaties en interessante voorstellen. Echter, gezien de grote hoeveelheid aanbiedingen en de beperkte omvang van onze staf vragen wij u onze procedure voor het indienen van fotografisch materiaal en publicaties in acht te nemen.

Hoe komt het tentoonstellingsprogramma tot stand?

Het programma van het museum wordt samengesteld door directeur en conservator Nanda van den Berg in samenwerking met de assistent conservatoren van Huis Marseille en/of uitgenodigde gastcuratoren.

Zijn er momenteel vacatures?

Omdat het museum met een kleine staf werkt (en doorgaans zonder stagiaires) zijn vacatures zeldzaam. Wanneer er wel een vacature is wordt deze doorgaans gecommuniceerd via onze sociale mediakanalen.

Waarom heet het museum ‘Huis Marseille’?

De Franse koopman Isaac Fouquier, de eerste bewoner van het pand aan Keizersgracht 401, liet bij de bouw een gevelsteen boven de deur plaatsen met de naam en een aanzicht van de Franse havenstad Marseille. U kunt meer informatie vinden over Isaac Fouquier vinden in dit artikel van historicus Caroline Hanken over de naam ‘Huis Marseille’. In het boek Een huis genaamd Marseille, ook geschreven door Caroline Hanken en verkrijgbaar in de museumwinkel, kunt u alles lezen over de wonderlijke bewonersgeschiedenis van de twee panden waarin het museum is gevestigd.