De huizen

De huizen

Huis Marseille, gevelsteen, 2017 © Eddo Hartmann

Huis Marseille, tuin 401, 2017 © Eddo Hartmann

Marseille

Het museum Huis Marseille is genoemd naar het pand waarin het is gevestigd. Dit monumentale woonhuis werd rond 1665 gebouwd in opdracht van de Franse koopman Isaac Fouquier. Op de imposante, classicistische gevel liet Fouquier een steen aanbrengen met de plattegrond van de Franse havenstad Marseille. Het schip dat hij in Marseille had laten bevrachten en dat hem naar Amsterdam had gebracht, maakte van hem een gefortuneerd man. Hoewel Fouquier het pand al in 1676 moest verkopen, is de gevelsteen nog altijd aanwezig. De oorspronkelijke, 17de-eeuwse indeling van het huis is driehonderd jaar later nog grotendeels intact: met een voorhuis, binnenplaats, achterhuis en tuin.

Stucwerk

Begin 18de eeuw is het interieur aanzienlijk verfraaid. Hiervan getuigt nog het prachtige stucwerk in de hal: met op het plafond tegenover de binnenplaats Mercurius, de god van de handel, en boven de trap Victoria, godin van de overwinning, als brengster van vrede en voorspoed.

Jacob de Wit

Uit deze periode stamt ook het plafondstuk in de zaal van het achterhuis, de huidige Tuinzaal. De schildering is gemaakt door Jacob de Wit, de belangrijkste decorateur uit de 18de eeuw, en toont Apollo tronend op de wolken omringd door Minerva en de negen muzen. Na een afwezigheid van meer dan een eeuw, hangt de plafondschildering sinds 2004 weer op zijn plek. Huis Marseille heeft het plafondstuk in bruikleen gekregen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG) dat eind 19de eeuw in het bezit van de schildering was gekomen.

Tuinhuis

In 2003 is in de tuin ook het 18de-eeuwse tuinhuis gereconstrueerd. In de jaren zestig van de 20ste eeuw raakte het tuinhuis zo ernstig vervallen dat het moest worden afgebroken. Bij de restauratie van Huis Marseille eind 20ste eeuw bleken er nog restanten te zijn die samen met foto’s een natuurgetrouwe reconstructie mogelijk hebben gemaakt.

Keizersgracht 399

Het schilderachtige interieur van het pand Keizersgracht 399 maakt al langere tijd fysiek deel uit van ons fotografiemuseum. Het pand dat aan Keizersgracht 401 grenst, werd grondig gerenoveerd en maakt sinds juni 2013 officieel deel uit van Huis Marseille met nieuwe tentoonstellingszalen en een depotruimte.

Geschiedenis

Meer informatie over de geschiedenis van het pand aan Keizersgracht 401 is te vinden in het boekje dat in september 1999 is verschenen bij de opening van het museum: Huis Marseille 1. Meer informatie over het pand aan Keizersgracht 399 is opgenomen in de publicatie die eind 2013 verscheen bij de tentoonstelling De herontdekking van de wereld. Beide uitgaven zijn te raadplegen in de bibliotheek. In september 2019 verscheen ter ere van het twingtigjarig bestaan van het museum het boek Een huis genaamd Marseille. Leven aan een Amsterdamse gracht van de zeventiende eeuw tot nu over de bewonersgeschiedenis van Huis Marseille, geschreven door historicus Caroline Hanken. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel.