Speciale edities

Arja Hop & Peter Svenson

Laurier, Laurus nobilis

Arja Hop & Peter Svenson

Laurier / Laurel, Laurus nobilis, Oude Haagseweg, Amsterdam Nieuw-West, 2015 © Arja Hop & Peter Svenson

De Oude Haagseweg ligt aan de rand van Amsterdam richting Schiphol. Langs een sloot waar ook veel elzen staan, staat een laurierhaag met glimmende, leerachtige bladeren. In juli staat de haag in volle bloei, de witte bloemtrossen geuren sterk en geven zoals je ziet een transparant rode kleurstof af. We hebben twee fotogrammen gemaakt om zowel de bloeiwijze van de bloemtros in zijn geheel als de afzonderlijke tere bloemetjes te laten zien. – Arja Hop & Peter Svenson

 

Speciale editie

Arja Hop & Peter Svenson
Laurier, Laurus nobilis, Oude Haagseweg, Amsterdam Nieuw-West, Bloem, 5002, 2015
C-print (opgeplakt op aluminium)
25,4 x 20,2 cm
Editie van 20
Gesigneerd & genummerd
Prijs:
1 = € 150
2 = € 300
3 = € 400
4 = € 530
5 = € 650

Uitsluitend verkrijgbaar in de museumwinkel van Huis Marseille.

Klik op onderstaande afbeeldingen om alle speciale edities te bekijken:

‘Botanische alchemie’: van plantaardige kleurstoffen tot fotografische kleurvlakken

Sinds 2015 werken beeldend kunstenaar en fotograaf Arja Hop (Hierden, 1968) en fotograaf en meesterdrukker Peter Svenson (Palmerston North, Nieuw-Zeeland, 1956) aan hun kunstproject Residue Amsterdam. In Amsterdam, stad aan de Amstel, met zijn karakteristieke stadsecologie waar mens en natuur dicht op elkaar leven en zich constant aan elkaar moeten aanpassen, verrichtten ze de afgelopen jaren veldwerk. Binnen een door hen afgebakend gebied nemen Hop en Svenson monsters van planten en bomen. Vervolgens onttrekken ze hier op traditionele wijze kleurstoffen aan. Ze ontwikkelden een eigen methode om de plantenresiduen analoog af te drukken. Elk residu resulteert in een unieke gelaagde kleurtoon. Elke foto vertelt het biochromatische verhaal van een specifieke plant en plek; het lijkt erop dat de intensiteit van de plantkleur sterk beïnvloed wordt door de leefomstandigheden van de plant.

‘Spontaneously occurring plants’ in Amsterdam

Voor hun serie Residue Amsterdam concentreerden Hop en Svenson zich op wilde planten die uit zichzelf op bepaalde plekken opkomen en zich door de stad verspreiden zonder (opzettelijke) tussenkomst van mensen. Ze laten ons stilstaan bij de spontane aanwezigheid van planten die overal om ons heen zijn, maar waar we normaal gesproken niet naar omkijken. Met een analoge camera registreerden ze dit ‘onkruid’ in zwart-wit, vaak vanuit een laag standpunt. In hun foto’s staat de plant centraal; de stad vouwt zich daaromheen.

Vindplaats Laurier:
Oude Haagseweg, Amsterdam Nieuw-West

Arja Hop & Peter Svenson / Florachromes: een verhaal van vier rivieren is van 07.12.2019 t/m 08.03.2020 te zien in Huis Marseille, Museum voor Fotografie.

De serie Residue Amsterdam is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Mondriaan Fonds.