Speciale edities

Coco Capitán

Uit de serie: Where did the sailor get lost?

Coco Capitán

L: Grey in Blue, M: Deep Naïvy, R: Cristi on Grass, 2017–2020 © Coco Capitán

Over de matroos, en waar die verdwaalde. Door de ogen van Coco Capitán

Wie gevoelig is voor nostalgie, zal zich aangetrokken voelen tot het werk van de jonge Spaanse kunstenaar Coco Capitán. Haar oeuvre geeft blijk van een weemoedig verlangen, zoals te zien is in haar bijdrage aan Huis Marseilles groepstentoonstelling Infinite Identities. De overkoepelende titel die Capitán aan deze groep werken gaf is Naïvy: een contaminatie van ‘Naïviteit’ en ‘Navy’, waarbij die laatste term zowel staat voor de marine als voor Capitáns favoriete kleur blauw.

In Capitáns multimediale oeuvre staat de iconische figuur van de matroos centraal, al verschijnt die niet als mannelijk stereotype, maar in de vorm van genderfluïde personen gestoken in een door Capitán bewerkt Amerikaans matrozenuniform uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak dragen Capitáns matrozen alleen het bovenste deel van het uniform en laat ze hun onderkant bloot: een van de manieren waarop zij standaardisering probeert te doorbreken en individuen aan het collectief laat ontstijgen. ‘Ik heb een tekst geschreven over een fictieve militaire groep genaamd “The Lost Navy”,’ vertelde Capitán aan Vogue. ‘Dit werk gaat over willen verdwijnen en een groep mensen willen vinden om op zee mee te verdwalen […] Poëtisch gesproken, iemand die teleurgesteld is in zijn huidige bestaan en elders terecht wil komen.’

Maar hoe raakten die matrozen de weg eigenlijk kwijt? In Where did the Sailor get Lost?, een serie van twintig foto’s die deel uitmaakt van Capitáns tentoonstelling in Huis Marseille, gaat de kunstenaar op zoek naar de oorsprong van haar fascinatie voor de zee, de matrozen en de marine en de daarbij behorende kleur blauw. Soms lijken haar handgeschreven teksten op de witte rand van het passe-partout de toeschouwer een aanwijzing te bieden, maar meestal wordt het mysterie erdoor vergroot. De complete serie Where did the Sailor get Lost? is inmiddels opgenomen in de collectie van Huis Marseille.

Bemachtig een exclusieve, door Coco Capitán geselecteerde en gepersonaliseerde editie

Uit Where did the Sailor get Lost? zijn door Coco Capitán de drie beelden Cristi on Grass, Deep Naïvy en Grey in Blue uitgekozen voor een speciale Huis Marseille-editie. De beelden zijn karakteristiek voor haar werk, met hun heldere compositie, de naïef-poëtische inhoud en de nostalgische ondertoon, die wordt versterkt door de zachte kleuren en korrel van het werken met film. De oorspronkelijk analoge foto’s werden afgedrukt door meesterdrukker Peter Svenson. Deze drukken zijn gescand en van de scans zijn door Fotolab de inkjetdrukken voor deze speciale editie gedrukt. Coco Capitán heeft iedere afdruk gesigneerd en van opschriften voorzien. Deze handgeschreven opschriften verschillen van elkaar, hetgeen elke editie uniek maakt. Alle afdrukken hebben het door Coco Capitán ontworpen ‘Naïvy’-logo op de witte beeldrand.

Coco Capitán
Grey in Blue
2017–2020
Inkjetdruk op Canson Luster-papier
Afmetingen (inclusief witrand): 42 x 29,7 cm
Oplage: 30
Gesigneerd en genummerd

Coco Capitán
Deep Naïvy
2017–2020
Inkjetdruk op Canson Luster-papier
Afmetingen (inclusief witrand): 42 x 29,7 cm
Oplage: 30
Gesigneerd en genummerd

Cristi on Grass
2017–2020
Inkjetdruk op Canson Luster-papier
Afmetingen (inclusief witrand): 29,7 x 42 cm
Oplage: 30
Gesigneerd en genummerd

Prijs: € 300 per stuk

Staffelkorting: bij aankoop van twee verschillende afdrukken € 550, bij aankoop van drie verschillende afdrukken € 800

Uitsluitend verkrijgbaar via Huis Marseille. Bezoek onze museumwinkel of neem contact op via specialeditions@huismarseille.nl

Coco Capitán (Sevilla, 1992) schildert, fotografeert, tekent, borduurt en schrijft proza. Ze woont in Londen, waar ze een Master of Fine Arts in de fotografie behaalde aan het Royal College of Fashion (University of the Arts). Ze werkt als autonoom beeldend kunstenaar, maar neemt ook commerciële opdrachten aan en werkt regelmatig samen met grote (mode)merken.