Infinite Identities

Photography in the Age of Sharing

Infinite Identities

Noora's Room, 2020 © Farah Al Qasimi. Courtesy of the Artist and Helena Anrather, New York; The Third Line, Dubai

© Frida Orupabo

© Martine Gutierrez

Coco Capitán, Something Deeper Baths Ltd. (In search for) Studies, Polaroids, 2019, at Coco Capitán- Naïvy, Maxmillian William, 11 September – 30 October 2020. Installation Shot. Credit Damian Griffiths.

From the series 'The Ongoing Revolution', 2020 © Myriam Boulos

© Nick Sethi

Covid Lockdown series, 2020 © Thomas Lohr

In de nieuwe groepstentoonstelling Infinite Identities / Photography in the Age of Sharing, die zaterdag 28 november in fotografiemuseum Huis Marseille opent, laten negen hedendaagse kunstenaars en fotografen zien hoe het sociaal-fotografische medium Instagram voor hen kan functioneren als respectievelijk digitaal podium, archief, atelier, inspiratiebron, interactie- en documentatiemiddel. Voor Oroma Elewa, Martine Gutiérrez, Farah Al Qasimi en Coco Capitán voegt het Instagram-account een extra dimensie toe aan de verkenning van een scala van onderwerpen die bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan gender en identiteit. Frida Orupabo’s Instagram-account fungeert als archiefmateriaal voor haar museale beelden en collages, en fotografen Nick Sethi, Santi Palacios, Myriam Boulos en Thomas Lohr laten elk op hun eigen manier zien hoe zij hun volgers via Instagram Stories laten participeren in hun belevenissen en ervaringen, die daarna leiden tot een artistiek product.

In Huis Marseille krijgt al deze digitale inspiratie een vertaling in autonome, museale installaties. Als uit deze tentoonstelling iets duidelijk wordt, is het dat de digitale dimensie van het leven een verrijking is, maar geen vervanging van het kunstzinnig object of de museale beleving. ‘Online’ is slechts een schakel in een eindeloze circulatie, de uitwisseling van beelden en betekenissen die zo kenmerkend is voor deze tijd. In Infinite Identities resulteert deze uitwisseling tussen online en fysieke ervaring in een spraakmakende tentoonstelling met de focus op diversiteit en urgentie.