Elk fotografisch beeld van Diane Severin Nguyen (1990, Carson) wekt een vreemde sensatie op bij de kijker. Met behulp van merkwaardige, vleesachtige materialen, sensueel licht en levendige kleuren creëert ze complexe, niet eenvoudig te interpreteren beelden. De gedetailleerde foto’s hebben iets unheimisch, alsof er elk moment iets onverwachts kan gebeuren.
Fysieke spanningen
In haar fotografische werk gebruikt Nguyen zowel organische als synthetische materialen, zoals latex, haar en vloeistoffen, die als zodanig niet te herkennen zijn. De materialen zijn vaak opzettelijk in staat van transformatie vastgelegd: het moment waarop er een fysieke spanning ontstaat. In het werk Daily affirmations (2021) lijkt het haast alsof er aan een deel van de (dierlijke) huid wordt getrokken door een ketting, die de huid doorboort. Nguyen manipuleert de belichting door gebruik te maken van kunstmatig licht, zoals LED-lampjes of de ingebouwde zaklamp van een iPhone. De foto’s zijn ingelijst in handgemaakte stalen lijsten, waarin een regenboog-effect zichtbaar is. De bijzondere lijsten geven een extra dimensie aan de gemanipuleerde belichting.
Nguyen spreekt over de ‘wonden’ en ‘breuken’ die ze in haar werk wil vastleggen. Vaak zijn de materialen in de geënsceneerde composities erg kwetsbaar. Ze legt precies het moment vast waarop de constructie breekt, scheurt of instort. Door ongewone combinaties van organische en synthetische materialen te maken, wil Nguyen de materialen ontdoen van hun gebruikelijke functie. Ze beschouwt het medium fotografie als een ‘vloeibare taal’ en breekt met bestaande hiërarchieën en betekenissen.
Fragmentarische herinneringen
Het kunstenaarschap van Nguyen beperkt zich niet tot fotografie; behalve foto’s maakt ze ook films. De korte film Tyrant star (2019) speelt zich af in het huidige Vietnam, in de buitenwijken van Ho Chi Minhstad. Met haar camera legt ze gedetailleerde beelden van delen van lichamen, landschappen en interieurs vast. Door deze fragmentarische manier van filmen suggereert Nguyen hoe traumatische gebeurtenissen uit het verleden blijven doorwerken in het heden.
De beelden uit haar films staan, met hun verzadigde kleuren en close-up details, erg dichtbij haar fotografische werk. Met haar intrigerende beelden vraagt Nguyen de toeschouwer op een andere manier naar fotografie te kijken en juist niet op zoek te gaan naar herkenning of te willen weten wat er precies is weergegeven. ‘Betekenis, net als een woord, kan alleen worden gevonden in contrast met wat het niet is,’ zegt Nguyen hierover. De beelden roepen een lichamelijke reactie op, losstaand van de betekenis die we eraan toekennen.
Diane Severin Nguyen (1990, Carson) woont en werkt in Los Angeles en New York. Ze behaalde een BA Politicologie aan de Virginia Commonwealth University (2013) en een Master of Fine Arts aan de Milton Avery Graduate School of the Arts, Bard College, New York (2020). Haar werk is zowel nationaal als internationaal onder andere te zien geweest in het Hammer Museum, Los Angeles, op de 13th Shanghai Biennale (2020), Shanghai, in het SculptureCenter, New York, op het 57e New York Film Festival, New York (2019) en op het International Film Festival Rotterdam (2020).
Naast de werken uit de collectie, te zien in een van de grote zalen van Huis Marseille, zullen er bruiklenen uit andere museale en private collecties worden getoond.