earlyphotography.nl

 Vroege fotografie in Nederlandse collecties (1839–1860)

earlyphotography.nl

Portret van Tobias M.C. Asser, neef van de fotograaf, Eduard Isaac Asser, 1849

Naar aanleiding van de lancering van de website www.earlyphotography.nl organiseert huis Marseille een tentoonstelling met een selectie van de vroegste foto’s (periode 1839–1860) uit Nederlands bezit. Dit project, Vroege fotografie in Nederlandse collecties (1839–1860), waarvan de website het resultaat is, werd gerealiseerd door het Rijksmuseum Amsterdam, in samenwerking met het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden en met financiële steun van de Mondriaan Stichting.

De website www.earlyphotography.nl bevat een online bestandscatalogus met daarin 3700 beschreven foto’s uit de pionierstijd van de fotografie uit 25 Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. In huis Marseille zullen ongeveer 50 van deze foto’s te zien zijn. Deze zijn afkomstig uit het Rijksmuseum Amsterdam, Gemeentearchief Amsterdam, Amsterdams Historisch Museum, Prentenkabinet Universiteit Leiden, Rijksmuseum van Oudheden Leiden, Archiefdienst voor Kennemerland Haarlem, Museum Catherijneconvent Utrecht en het Haags Gemeentearchief. De selectie bevat foto’s van: Nederlandse fotografen (o.a. Eduard Isaac Asser, Nicolaas Henneman, Louis Wegner, Pieter Oosterhuis), buitenlandse  fotografen (o.a. Benjamin Brecknell Turner, Charles Marville, Gustave Le Gray, Hill & Adamson), bekende plekken in Nederland (o.a. Westermarkt te Amsterdam, de Nieuwe Uitleg in Den Haag, een panorama van Haarlem), de Krimoorlog (Roger Fenton, James Robertson), Egypte (o.a. Maxime Du Camp, Félix Teynard, Francis Frith) portretten van bekende en onbekende personen (schilder Nicolaas Pieneman, nobelprijswinnaar Tobias Asser), Indonesische oudheden (Adolph Schaefer), daguerreotypiëen, stereofoto’s en, met een link naar de tentoonstelling Foto’s van de koude grond enkele natuur- en landschapsstudies van 19de-eeuwse fotografen.

Behalve op www.earlyphotography.nl zal de database Vroege fotografie in Nederlandse Collecties (1839-1860) te vinden zijn onder: www.vroegefotografie.nl en www.dutchphotocollections.nl.