TAKE FIVE!

Vijf jaar Huis Marseille

TAKE FIVE!

La Paloma, carrer Tignes, Barcelona, Febre 1996, 1996

Chlönthal, 2001, © Balthasar Burkhard

Mercedes Rastatt, 1993, © Andreas Gursky

Berlin Nationalgalerie, 2001, © Axel Hütte

Nacht 4 III, 1992, © Thomas Ruff

Todai-ji Daibatsu, den Nara, 1996, © Thomas Struth

Zonder titel / Untitled, 2000 © Céline van Balen. Collectie Huis Marseille

Mariahemelvaart, 2000, © Marco van Duyvendijk

Op 18 september 2004 is het precies vijf jaar geleden dat Huis Marseille, het eerste fotomuseum in Amsterdam, zijn deuren voor het publiek opende. Het vijfjarig bestaan wordt dit najaar gevierd met diverse activiteiten en een grote overzichtstentoonstelling van de collectie. Tijd dus voor een korte terug- en vooruitblik en voor een klein feestje – aan de hand van de gelijknamige warming-up beat van drummer Jim Morello, in 1959 door Dave Brubeck en Paul Desmond omgesmeed tot de evergreen Take Five!

Bij de opening in 1999 begon het museum met een collectie van ruim vijftig foto’s. Nu, vijf jaar later, is deze verzameling in omvang verdrievoudigd tot ruim 165 werken. Het accent van de verzameling ligt op hedendaagse fotografie. Hierin hebben zowel gevestigde namen als nieuwe talenten een plaats gevonden. Hoewel de collectie internationaal georiënteerd is, telt deze ook ruim zeventig werken van Nederlandse fotografen. Door de lichtgevoelige aard van de fotografie is het niet mogelijk om de collectie in een permanente opstelling te presenteren. Wel zijn de afgelopen jaren kleine selecties uit de collectie regelmatig te zien geweest. Daarnaast hebben de tentoonstellingen in Huis Marseille vanaf het begin gefungeerd als museaal laboratorium voor de collectievorming: soms leidde een werk in de collectie tot een tentoonstelling, soms leidde een tentoonstelling tot een aankoop. Zo heeft deze wisselwerking tussen exposeren en verzamelen de collectie aanzienlijk verrijkt. Maar Take Five! betekent niet alleen een feestelijk weerzien met oude bekenden, de tentoonstelling kent ook vele verrassingen: voor diverse werken geldt dat zij voor de eerste keer het depot verlaten.

Take Five! laat de collectie van Huis Marseille in een losse thematische samenhang zien. Zo wordt de Grote Zaal letterlijk omgetoverd tot een donkere kamer, een ruimte met werken waarin het zwart en de nacht domineren: Valérie Belin, Balthasar Burkhard, Andreas Gursky, Craigie Horsfield, Axel Hütte,Thomas Ruff en Laura Samsom-Rous. In de Tuinzaal staat juist het licht centraal – de camera lucida! – met werken van onder andere Jean-Marc Bustamante, Candida Höfer en Thomas Struth. Verder komt er een portrettengalerij met foto’s van Céline van Balen, Marco van Duyvendijk, Yasumasa Morimura, Andres Serrano en Beat Streuli. Ook de maquettebouwers, zoals James Casebere, Frank van der Salm en Edwin Zwakman, krijgen een plek. Hubbard/Birchler, Sarah Jones, Hannah Starkey en Marijke van Warmerdam vertegenwoordigen de groep kunstenaars die de fotografie gebruiken om (de suggestie van) een verhaal te creëren. In samenhang met deze fotografen zal een ruimte tot een filmzaal worden getransformeerd. Ook de documentaire fotografie – die continue en altijd weer verrassende bron voor álle fotografie –  komt met foto’s van Bertien van Manen, Robert van der Hilst en Carl de Keyzer aan bod. In de Kleine Zaal wordt elke maand een andere, kleine solo expositie gepresenteerd van fotografen die in de collectie ruim vertegenwoordigd zijn: Naoya Hatakeyama, Jacqueline Hassink en Anton Corbijn. Tot slot ontwerpt J.C.J. Vanderheyden speciaal voor het terras in de tuin van Huis Marseille een levensgrote camera obscura, waarin de bezoeker de werking van de fotocamera letterlijk aan den lijve kan ondervinden.

Locaties Take Five!

De tentoonstelling Take Five! Vijf jaar Huis Marseille is op twee locaties te bezichtigen: in Huis Marseille zelf op Keizersgracht 401 en bij de buren, KunstKamers, op Keizersgracht 399. Het toegangskaartje voor Huis Marseille geldt ook bij de KunstKamers.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een speciaal lustrumboek waarin de wisselwerking tussen vijf jaar verzamelen en exposeren wordt belicht, inclusief een volledig overzicht van de collectie tot zo ver: Take Five! Vijf jaar Huis Marseille, Amsterdam 2004, vormgeving: Bureau Piet Gerards, Heerlen/Amsterdam, prijs: 39,50