Outside Fashion

Fashion photography from the Studio to Exotic Lands (1900–1969)

Outside Fashion

L: Manteau de Max Fourrures. Nelly Martyl de l'Opéra Comique. Photographie de Talbot. Photographie peinte à la gouache, vers 1908. Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris. R: Mademoiselle Greuze en tenue de sport. Photographie du studio Talbot. Tirage au gélatino-bromure d’argent. 1910-1914. Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris. © Studio Talbot / Galliera / Roger-Viollet

© Henry Clarke / Galliera / Roger-Viollet

© Henry Clarke / Galliera / Roger-Viollet

Anonyme. "Le Jardin des Modes n°223 15 décembre 1936, couverture". Costume de ski de Madeleine de Rauch. Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris.

Outside Fashion. Fashion Photography: From the Studio to Exotic Lands (1900–1969) toont een omvangrijke selectie vintage modefoto’s en -tijdschriften uit de collectie van Palais Galliera Musée de la Mode de la Ville de Paris. De expositie komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Huis Marseille en Palais Galliera.

Modefotografie ontstond aan het eind van de 19e eeuw in de studio’s van portretfotografen. Aan het begin van de 20e eeuw begon men met het nabootsen van buitenlocaties in de studio, met het idee om de kleding in de juiste setting te kunnen tonen. In de jaren daarna ging men langzamerhand kleding op locatie fotograferen. De renbaan, de badplaats en de boswandeling vormden de ideale mogelijkheden om de laatste mode te laten zien. Dat was de tijd waarin de mode zijn eerste stappen naar buiten zette. Midden jaren dertig van de 20e eeuw kreeg de modefotografie een nieuwe impuls door de opkomst van de fotojournalistiek. Hierdoor ontstond een nieuwe esthetiek die geïnspireerd was door de documentaire fotografie. Het werk van Jean Moral (1906–1999) voor Harper’s Bazaar is een mooi voorbeeld van deze ontwikkeling. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad Parijs zelf de setting voor vele haute-coutureshoots. Parijs werd een iconische achtergrond voormodefoto’s, op een manier die nog altijd invloedrijk is in de modefotografie. Tegelijkertijd ontstond het toerisme naar verre streken, en de Boeing bracht de meest exotische bestemmingen naderbij, onder meer voor Vogue’s Henry Clarke (1918–1996).

Outside Fashion wordt samengesteld door Sylvie Lécallier, conservator fotografie van Palais Galliera. Er zullen circa 150 foto’s van diverse fotografen te zien zijn uit de periode 1900–1969. Behalve van de eerder genoemde Jean Moral en Henry Clarke bevat de tentoonstelling werk van onder anderen Louise Dahl-Wolfe, George Hoyningen-Huene, Henri Manuel, Paul Nadar, Reutlinger en Séeberger Frères. De door hen gefotografeerde couture is van iconische modehuizen en -ontwerpers zoals Balenciaga, Chanel, Dior, Fath, Hermès, Poiret en Schiaparelli. De foto’s werden gepubliceerd in gespecialiseerde modetijdschriften waaronder Excelsior Modes, Fémina, Harper’s Bazaar, Le Jardin des Modes, Les Modes en Vogue, waarvan originele exemplaren getoond worden.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Palais Galliera, het modemuseum van de stad Parijs, de Paris Musées.

     

Deze tentoonstelling wordt ondersteund door het Institut Français des Pays-Bas en de Ambassade de France aux Pays-Bas.