Jean-Luc Mylayne

Herfst in het paradijs

Jean-Luc Mylayne

N° 427, Novembre 2006 - Février 2007, 228 x 183 cm © Jean-Luc Mylayne

N° 96, août 1990 à décembre 1991 © Jean-Luc Mylayne

N° 341, avril mai 2005 © Jean-Luc Mylayne

Al meer dan veertig jaar is het werk van Jean-Luc Mylayne (1946) gericht op ontmoetingen met vogels; hun vluchtige aanwezigheid legt hij vast met zijn camera. De vogel in zijn natuurlijke omgeving is een bepalend onderwerp voor Mylayne: niet alleen in zijn aanwezigheid, maar ook als partner in een conceptuele en gelijkwaardige samenwerking met de fotograaf.

Samen met zijn vrouw Mylène Mylayne, die al veertig jaar met hem samenwerkt en dezelfde naam draagt om hun symbiotische band te benadrukken, heeft Jean-Luc Mylayne door het landelijke Frankrijk en het zuidwesten van Amerika gereisd. Samen hebben ze werk gemaakt dat zowel radicaal als poëtisch is. Mylaynes foto’s hebben niets gemeen met anekdotische snapshots en kijken niet vanuit het perspectief van ornithologie of klassieke natuurfotografie. Iedere foto is het resultaat van maanden, soms zelfs jaren van voorbereiding en is gefocust op één specifieke vogel als individu. De periode waaraan in de titel van een werk wordt gerefereerd is door de kunstenaar gebruikt om de omgeving van de foto te onderzoeken, de uitverkoren vogel te observeren en langzamerhand het vertrouwen van het dier te winnen. Dit vertrouwen is een fundamenteel gegeven, een voorwaarde voor de relatie tussen de fotograaf en zijn onderwerp en – in het verlengde daarvan – voor het beeld dat aldus wordt gecreëerd.

In de hedendaagse context lijken Mylaynes foto’s een lofzang op een belangrijke – doch fragiele – relatie tussen de mens en de natuur. En als vogels alomtegenwoordig lijken, dan is het vooral – althans zo schijnt het – als boodschappers die ons aanmoedigen om onze blik op de wereld bij te stellen, om anders te kijken naar wat ons omgeeft. In een tijdperk dat bij uitstek gekarakteriseerd wordt door urgentie en onmiddellijkheid, nodigt het oeuvre van Jean-Luc Mylayne ons op een poëtische en filosofische manier uit om ons gevoelig op te stellen voor een andere perceptie van de werkelijkheid.

In de zomer van 2020 toont Huis Marseille de tentoonstelling Jean-Luc Mylayne / The Autumn of Paradise, in samenwerking met de Fondation Vincent van Gogh in Arles, het Aargauer Kunsthaus, het Long museum in Shanghai en het Kestner Gesellschaft in Hanover.

Met werk uit onze collectie van

Jean-Luc Mylayne