Guy Tillim

Second Nature

Guy Tillim

Tautira, 2011, Tahiti © Guy Tillim

Anaho, Nuku Hiva, 2011 © Guy Tillim

Near Tikehau, 2011, © Guy Tillim

“My journeys have been idiosyncratic, often purposeless, not so much to commit journalism as to travel for its own sake.”

De foto’s van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Guy Tillim (1962, Johannesburg) hebben een analytische precisie die feilloos de emotie weet te treffen. Zijn carrière als fotograaf begon in de nadagen van de apartheid. Dat kenmerkt hem. In de kleine tien jaar dat hij als freelance fotograaf voor lokale en buitenlandse media werkte, o.a. Reuters en Agence France Presse, heeft hij de fotojournalistiek ingewisseld voor een veel humanere en genuanceerdere benadering van zijn thema’s. Na zijn succesvolle publicatie Congo Democratic in 2006, heeft hij voor een niet politiek onderwerp gekozen. In 2010 kocht Guy Tillim een catamaran en zeilde vanuit Nieuw Zeeland naar de Polynesische eilanden. In het spoor van de Britse ontdekkingsreiziger Captain James Cook (1728–1779), en ruim een eeuw later van de schilder Paul Gauguin, en vele andere kunstenaars, wilde hij het huidige landschap op deze paradijselijke eilanden opnieuw in beeld brengen. Zijn verbluffend lichte, intens kleurige en winderige landschappen doen op sommige momenten denken aan de schilderijen van Le Douanier Rousseau. In de foto’s van Guy Tillim toont zich dit landschap als nieuw, actueel en vol leven. Dit is werk dat lang op het netvlies blijft hangen. Ook de fotografie wordt ermee vooruit geholpen: met dit werk lijkt Guy Tillim het genre landschapsfotografie ontdaan te hebben van alle clichés die er mettertijd zijn ingeslopen. In samenwerking met de Stevenson Gallery in Kaapstad. Het gelijknamige boek verschijnt begin 2012 bij Prestel Verlag.

“In reading the accounts of the artists who accompanied Captain James Cook, Guy Tillim was interested to note that their debates on-board ship around the subject of the representation of landscape are very similar to those we have today: how much do you ‘give’ a scene and how much do you let it speak for itself?”

Guy Tillim werd in 1962 geboren in Johannesburg. Hij studeerde economie aan de universiteit van Kaapstad. In de jaren tachtig begon hij te fotograferen, eerst bij het collectief Afropix, daarna ook voor grote buitenlandse media. Hij heeft veel prijzen gewonnen: waaronder in 2004 de DaimlerChrysler Award voor Zuid-Afrikaanse fotografie, evenals de Leica Oscar Barnack Award in het jaar daarop. Ook de boeken van Guy Tillim zijn het verzamelen waard, o.a.: Jo’burg, 2005; Petros Village, 2006; Avenue Patrice Lumumba, 2008; Roma, Città di mezzo, 2009.

Met werk uit onze collectie van

Guy Tillim