Lezing

De vrouwelijke pose

met Désirée Kroep en Basje Boer

De vrouwelijke pose

Tarrah Krajnak
uit de RePose series, 2023
courtesy Galerie Thomas Zander, Keulen

Donderdag 22 februari 2024 organiseert Huis Marseille een avond over de ‘vrouwelijke pose’ in het kader van Tarrah Krajnaks tentoonstelling Shadowings. A Catalogue of Attitudes for Estranged Daughters.

De kunstenaar zal zelf in een video een toelichting geven op haar serie RePose (2023), die op dit moment te zien is in Huis Marseille. Voor RePose putte Krajnak uit haar door de jaren heen bijeengebrachte archief van poses van vrouwen in de kunstgeschiedenis, die ze in een reeks zelfportretten zelf aanneemt.

Vervolgens gaat junior conservator Désirée Kroep in een lezing dieper in op Krajnaks inspiratiebronnen en ‘de pose’ zelf. Wat betekenen de houdingen waarin vrouwen zichzelf presenteren of waarin zij gepresenteerd worden? Op welke manier eigent Krajnak zich deze poses toe in haar werk?

Ten slotte benadert schrijver en filmessayist Basje Boer de pose vanuit vrouwelijke personages in de filmgeschiedenis. Aan de hand van klassieke en populaire films, persona’s en personages en iconen uit de popcultuur, laat ze ons zien hoe aantrekkelijk het spel van kijken en bekeken worden is – en ook hoe gevaarlijk. Zouden we ons tegen de clichés moeten verzetten? Of is het rollenspel ons te dierbaar?

Over de sprekers

Désirée Kroep werkt sinds 2022 als junior conservator bij Huis Marseille, waar ze onder meer betrokken was bij de tentoonstellingen The beauty of the world so heavy (2022), Nhu Xuan Hua – Hug of a swan (2022) en Widline Cadèt – Pran sa avèk ou (2023).

Basje Boer is schrijver en filmessayist. In 2022 verscheen bij Nijgh & Van Ditmar haar essaybundel Pose. Over hoe we kijken en wie we spelen, waarin Boer op intuïtieve en associatieve wijze de vrouwenrollen onderzoekt die ons worden voorgeschoteld en de blik waarmee ze worden bekeken. De bundel werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs 2023 en de Louis Hartlooper Prijs 2023. Eerder publiceerde ze de romans Nulversie (2019, Nijgh & Van Ditmar) en Bermuda (2016, Nijgh & Van Ditmar), en de verhalenbundel Kiestoon (2006, De Arbeiderspers).

De kosten bedragen 5 euro (inclusief drankje na afloop), exclusief toegang tot het museum.
Tickets koopt u hier of via de knop op deze pagina.

Lezingenprograma: De vrouwelijke pose
Donderdag 22 februari, 19–20.30 uur
met Désirée Kroep, Basje Boer,
en een bijdrage van Tarrah Krajnak

Tickets