Bert Teunissen

Domestic Landscapes Travelogs

Bert Teunissen

La Alberca #6, 2005, © Bert Teunissen

Monterosso #2, 2005, © Bert Teunissen

Pino del Oro #5, 2005, © Bert Teunissen

Belin Béliet #3, 1997, © Bert Teunissen

Monterosso #2 2007, © Bert Teunissen

Marrigje de Maar en Bert Teunissen reizen beiden naar uithoeken van de wereld om bij mensen thuis te fotograferen. Ze laten zien hoe deze mensen van hun huis een plek maken waar ze zich thuis voelen, hoe eenvoudig en spaarzaam dat soms is ingericht. Natuurlijk licht bepaalt de inrichting en de sfeer van het interieur. Wars van internationale modes kiezen mensen in de intieme sfeer van hun eigen omgeving voor meubels, alledaagse voorwerpen en souvenirs omdat die voorhanden zijn, omdat die de traditie volgen, omdat ze die mooi vinden of omdat die vorm geven aan hun dromen. Dat zij vreemden met een camera toelaten getuigt van de overtuigingskracht, het respect en de tact waarmee beide fotografen te werk gaan. De interieurs op deze foto’s vertellen verhalen: over individuele situaties en verlangens (De Maar), en over de invloed van economische veranderingen op het leven van individuen (Teunissen).

In 2006/7 exposeerde Bert Teunissen hier voor het eerst zo’n 60 foto’s uit zijn Domestic Landscape archief, dat destijds nog uit 250 beelden bestond. Dit archief is inmiddels zo’n 15 jaar oud en bevat inmiddels beeldmateriaal uit vrijwel alle landen van Europa. Het is een persoonlijk archief, gebaseerd op Teunissen’ passie voor het boerenleven en met name voor de manier waarop het daglicht er de toon zet. Het draait heel specifiek om dit half donkere licht in deze plattelandswoningen, waardoor de mensen en het aanwezige meubilair in grafisch opzicht een eenheid worden. Zowel het boek Domestic Landscapes (Aperture, 2007), als de tentoonstelling kregen destijds bijzonder veel aandacht en publiciteit.

Minder bekend maar even intens zijn de opnames die Bert Teunissen onderweg naar zijn locaties heeft gemaakt. Travelog bestaat uit pure reisindrukken in zwartwit en is opgenomen met een handcamera. Het is een contrastrijke, bijna filmische neerslag van het onderweg zijn. Dit werk wordt nu voor het eerst en in samenhang met dat van Marrigje de Maar in Huis Marseille getoond. Travelog is niet zozeer een archief, zoals Domestic Landscape dat is, als wel een verzameling van alle indrukken die Teunissen tijdens zijn reizen en vakanties opdoet. Je zou het één immens, fotografisch schetsboek kunnen noemen, dat in 2003 begon met zijn eerste reis naar Japan. Daarna is hij er niet meer mee opgehouden. Bert Teunissen blijkt een rasverzamelaar te zijn, niet alleen van foto’s, archiefmateriaal, en deze snapshotachtige opnames, ook handgemaakt gereedschap, huisraad, wekpotten, ingemaakt eten – letterlijk alles wat met zijn reizen verband houdt wordt zorgvuldig geïnventariseerd en opgeslagen. Voor deze bescheiden expositie heeft Teunissen foto’s en dagboekfragmenten per reis geordend met de bedoeling hier een complete serie reisboekjes van te maken. Bij de expositie zullen de eerste beide delen van de tot nu toe 18 geplande uitgaven (hopelijk) gereed zijn. Travelog is zo’n pure anthologie van het reizen, dat de intensiteit van het kijken en de dynamiek die er in leeft een sterke symbiose aangaan met de tentoonstelling van Marrigje de Maar.

Biografie

Bert Teunissen (Ruurlo 1959).  In 2008 werd het boek Domestic Landscapes, A portrait of Europeans at home, ed. Aperture, New York 2007, en Kerber Verlag Bielefeld 2007 bekroond met  PDN’s Annual Photography Award en de Prix de la Photographie, Parijs.

Domestic Landscapes werden vanaf 2006 geexposeerd in Huis Marseille, The Photographers’ Gallery in London, Aperture Gallery in New York, Museum Haus Esters in Krefeld, evenals op het Contact Photo Festival in Toronto. De European Cultural Foundation heft de vervolmaking van Domestic Landscapes archief mogelijk gemaakt. Zie ook: www.bertteunissen.com

Publicaties

Marrigje de Maar / Red Roses, Yellow Rain, met teksten van Els Barents en Marrigje de Maar; uitgever Hatje Cantz 2011; ISBN 978-3-7757-3001-3.
Bert Teunissen, Travelog deel 1 en 2, uitgegeven in persoonlijk beheer.