In memoriam

Jos de Pont

1943–2024

Jos de Pont

Jos de Pont
Foto: Peter Cox

Verdrietig maar met grote dankbaarheid voor alles wat hij voor het De Pont museum en Huis Marseille heeft betekend, hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Jos de Pont. Hij was medeoprichter en oud-bestuursvoorzitter van beide musea. Hij overleed op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. 

Jos de Pont was tot 2018 voorzitter van het bestuur van de Mr. J.H. de Pont Stichting. Deze stichting, die hij samen met zijn broer en zusters in 1988 heeft opgericht, is vernoemd naar hun vader, Jan de Pont. Deze bepaalde kort voor zijn overlijden in 1987 dat een deel van het vermogen uit zijn nalatenschap ingezet moest worden voor het stimuleren van eigentijdse beeldende kunst. Ter realisering van deze doelstelling opende het De Pont museum op 12 september 1992 in een voormalige wolspinnerij in Tilburg.

In de daaropvolgende twintig jaar is onder het voorzitterschap van Jos de Pont het museum uitgegroeid tot een bekend en geliefd particulier museum voor hedendaagse kunst dat door zijn sterk op de individuele kunstenaar gerichte beleid een eigen plek inneemt in zowel het Nederlandse als het internationale kunstlandschap.

In 1999 werd op initiatief van Jos de Pont, een groot liefhebber van fotografie, ‘Huis Marseille – Museum voor Fotografie’ geopend in het voormalig advocatenkantoor van zijn vader aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het initiatief voor het museum kon genomen worden dankzij een schenking van de familie De Pont. Jos de Pont was tot 2019 voorzitter van het bestuur van Huis Marseille.

Bestuur en directies van beide musea gedenken Jos de Pont als een genereuze en betrokken bestuurder van het eerste uur. Op vriendelijke en bescheiden wijze was hij de drijvende kracht achter het succes van de musea in Tilburg en Amsterdam. De collecties die de beide musea hebben opgebouwd, vormen daarvan een blijvende getuigenis.

Jos de Pont was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en werd op 18 juni 2013 in het Koninklijk Paleis in Amsterdam door Prinses Beatrix onderscheiden met een Zilveren Anjer voor zijn rol als moderne mecenas, in het bijzonder als oprichter van het De Pont museum in Tilburg en Huis Marseille in Amsterdam. In augustus van dat jaar kreeg hij ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag de Grote Zilveren Legpenning van de gemeente Tilburg voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Tilburgse samenleving, met name voor zijn jarenlange en gepassioneerde inzet voor het De Pont museum.