Opening

Opening Memento

Opening Memento

Philip Lüschen Filmstill Memento, 2025

Met de tentoonstelling Memento. Fotografie, onderbroken viert Huis Marseille zijn 25-jarig bestaan. In die kwarteeuw is een collectie van meer dan achthonderd hedendaagse fotografische werken verworven, waarvan ruim honderd topwerken in Memento zijn opgenomen. Hieronder bevindt zich werk van vele internationaal toonaangevende fotografen, zoals David Goldblatt, Deana Lawson, Zanele Muholi, Joanna Piotrowska, Viviane Sassen, Andres Serrano en Thomas Struth, naast belangrijke nieuwe namen als Farah Al Qasimi, Widline Cadet en Tyler Mitchell.

Elke foto is op zichzelf een memento, met andere woorden verbonden met een moment in de tijd. De getoonde collectiestukken zijn daarnaast ook te zien als ‘memento’s’ uit de geschiedenis van het museum. De fotowerken waren eerder onderdeel van een tentoonstelling, en weerspiegelen bovendien vaak een bepaalde ontwikkeling in de maatschappij en in de kunst.

De ondertitel Fotografie, onderbroken verwijst naar alle verschillende verhalen die in de collectiegeschiedenis van het museum worden verteld. Sommige collectielijnen lopen nog steeds door, zoals de Nederlandse of de Zuid-Afrikaanse fotografie. Andere lijnen werden onderbroken door nieuwe verhalen, zoals die van een diaspora.

Voor Memento worden het kunstdepot en de tentoonstellingszaal voor één keer met elkaar verbonden, doordat de presentatie in de zalen naar de taal van het depot verwijst. Tentoonstellingsvormgever en kunstenaar Philip Lüschen maakte speciaal voor Memento een videowerk geïnspireerd op het leven van collectiestukken in het depot.

Er verschijnen bij Memento zeven door Sandra Kassenaar vormgegeven ‘zines’ met speciaal geschreven teksten van Panashe Chigumadzi (over Zuid-Afrikaanse fotografie), Pieter Hoexum (over de filosofische beleving van ‘thuiskomen’), Désirée Kroep (over de grens tussen leven en dood), Lou Stoppard (over het snijvlak van kunst en modefotografie) en Gijsbert van der Wal (over Emmy Eerdmans in het werk van Hanne van der Woude).