Lezing

Jacob de Wit: Een meesterschilder in Huis Marseille

met Gregor J.M. Weber (Rijksmuseum) en Caroline Hanken

Jacob de Wit: Een meesterschilder in Huis Marseille

Plafondschildering van Jacob de Wit in de Tuinzaal van Huis Marseille

In 2020 is het 325 jaar geleden dat de fameuze schilder Jacob de Wit in de Amsterdamse Jordaan werd geboren. Huis Marseille organiseert samen met Stichting Jacob de Wit 2020 een lezing waarbij de door Jacob de Wit gemaakte plafondschildering in de tuinzaal van Huis Marseille centraal staat.

Naast dit bijzondere plafond uit 1731 maakte Jacob de Wit vele andere indrukwekkende schilderijen, tekeningen, mantelstukken en deurpanelen, en ook toneeldecors. In zijn eigen tijd, de 18de-eeuw, was De Wit wereldberoemd, maar na zijn dood raakte hij in de vergetelheid. De stichting Jacob de Wit 2020 heeft in de afgelopen jaren vele werken van Jacob de Wit opgespoord waarvan de verblijfplaats onduidelijk was. In het herdenkingsjaar 2020 zal de Stichting de diverse vondsten tonen aan het publiek.

Stichting Jacob de Wit 2020 organiseert speciaal voor Huis Marseille een lezing van Gregor J.M. Weber, Hoofd afdeling Beeldende Kunst van het Rijksmuseum, die ingaat op de verdwijning van het plafondschilderij uit het pand aan de Keizersgracht, en over de terugkeer op de oorspronkelijke plek in 2004. Daarnaast vertelt Weber over de iconografie van de schildering op het plafond en de werkwijze van Jacob de Wit. Ook zal Caroline Hanken, auteur van het boek Een huis genaamd Marseille, spreken over de voormalige bewoner van Huis Marseille die de schildering in de achttiende eeuw liet aanbrengen en over de geschiedenis van andere voormalige bewoners van Huis Marseille.

15.30: Inloop
16.00: Lezingen
17.00: Einde programma
18.00: Sluit museum

Bezoek de website van Stichting Jacob de Wit 2020 voor meer informatie.

Gratis tickets

Dit evenement is gratis (excl. museumtoegang), plaatsen zijn beperkt. Wij rekenen op uw komst. Als u verhinderd bent, gelieve per mail af te melden via info@huismarseille.nl.