Boekpresentatie

Een huis genaamd Marseille

Leven aan een Amsterdamse gracht van de zeventiende eeuw tot nu

Huis Marseille Museum voor Fotografie en nai010 uitgevers nodigen u van harte uit voor de feestelijke boekpresentatie van Een huis genaamd Marseille, op dinsdag 17 september in Huis Marseille, Museum voor Fotografie, Keizersgracht 401, Amsterdam.

Twintig jaar geleden – in september 1999 – kreeg een monumentaal grachtenpand aan de Keizersgracht 401 met de naam ‘Marseille’ een nieuwe bestemming als Museum voor Fotografie. Dat was te danken aan Mr. J. de Pont, die het huis in 1995 gekocht had met de bedoeling er een publieke functie aan te geven. Mr. de Pont had een bijzondere band met het huis, een deel van zijn eigen familiegeschiedenis was ermee verbonden. Zoals Caroline Hanken, de auteur van het boek Een huis genaamd Marseille, schrijft: ‘Werkend aan dit boek heb ik me weleens afgevraagd of een huis wel tot de wereld van de levenloze objecten gerekend mag worden. Huizen zijn natuurlijk van steen en hout. Maar hoe meer ik me verdiepte in de geschiedenis van Huis Marseille, hoe meer ik tot de overtuiging kwam dat een huis een kloppend hart deelt met zijn bewoners. Het neemt deel aan hun leven.’

Caroline Hanken verdiepte zich in de geschiedenissen van de bewoners die vanaf de zeventiende eeuw woonden in Keizersgracht 401 en Keizersgracht 399. Dat buurpand werd in 2013 met Huis Marseille verbonden, zodat er een verdubbeld museum ontstond. In Een huis genaamd Marseille voert Caroline Hanken u langs 350 jaar Amsterdamse geschiedenis, via de levens van de bewoners. Beginnend met een flamboyante koopman die Huis Marseille in 1665 liet bouwen op het hoogtepunt van zijn fortuin en de diepgelovige, doopsgezinde diamantslijper die het pand ernaast neerzette, via een immens rijke suikerbakker, een ruziënde burgemeesterszoon, een gefortuneerde weduwe uit een machtige regentenfamilie, een vroege feministe, een teleurgestelde patriot, een schrijver uit Indonesië, verschillende kunstverzamelaars, een wereldverbeteraar, een filmdistributeur, een bevlogen advocaat en een onderduiker in het achterhuis… Ieder vormt een schakel in een lange keten die het huidige fotografiemuseum verbindt met de zeventiende eeuw.

Programma boekpresentatie 17 september

16:00 – Inloop 
16:15 – Nanda van den Berg, directeur Huis Marseille, heet u van harte welkom in de Grote Zaal in Keizersgracht 401.
16:20 – Auteur Caroline Hanken, eerder genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs, neemt u in een lezing mee door Huis Marseille, langs sporen van vroegere bewoners van dit grachtenhuis die met hun afwisselende, soms bewogen levens 350 jaar geschiedenis van Amsterdam bestrijken.
16.40 – Kunstenaar Chikako Watanabe geeft een korte toelichting op een schaalmodel van haar installatie The Third House Owner, geïnspireerd op de geschiedenis van Wouter Valckenier, die van 1683 tot aan zijn dood in het huis aan Keizersgracht 401 woonde. Speciaal ter gelegenheid van de verschijning van Een huis genaamd Marseille maakte Chikako Watanabe een poppenhuisversie van de oorspronkelijke installatie, geïnspireerd door het beroemde poppenhuis (ca. 1668–1710) van de rijke koopmansvrouw Petronella Oortman dat zich in de collectie van het Rijksmuseum bevindt.
16.50Overhandiging eerste exemplaar aan Jos de Pont
17.00Boekverkoop, signeersessie en borrel

Het boek Een huis genaamd Marseille is te koop in de museumwinkel van Huis Marseille. Na de boekpresentatie is er tevens gelegenheid om de tentoonstellingen in Huis Marseille te bezoeken, waaronder de poppenhuisinstallatie van Chikako Watanabe.

Dit evenement is gratis toegankelijk, graag wel even aanmelden via het onderstaande formulier.

Boekpresentatie 'Een huis genaamd Marseille'

Met dit formulier kunt u een RSVP insturen voor de boekpresentatie van 'Een huis genaamd Marseille. Leven aan een Amsterdamse gracht van de zeventiende eeuw tot nu' op dinsdag 17 september 2019 in Huis Marseille.
  • Uw emailadres wordt alleen gebruikt als er een belangrijke mededeling is over dit evenement. Uw emailadres wordt niet langer bewaard en niet gebruikt voor andere doeleinden.